Een bijzondere ontmoeting voor Anne

Voor de Nationale onderwijstentoonstelling heb ik als ervaringsdeskundige voorlichting gegeven over het inzetten van een tolk in de stand van Tolknet. Tijdens deze beurs heb ik de eer gehad om kinderboekenschrijver Paul van Loon te ontmoeten. Omdat ik alle boeken van ‘De griezelbus’ in mijn kast heb staan en ze meerdere keren van links naar rechts en van voor naar achter gelezen heb, vond ik het bijzonder om kennis te mogen maken met het gezicht achter deze boeken.

Anne Lijzenga

Toen ik nog niet zo lang doof was kwamen de eerste boeken van Paul van Loon uit. Aangezien ik elke zaterdag met mijn vader naar de bibliotheek ging en soms ook wel eens een boek cadeau kreeg, duurde het niet lang voor ik verslingerd was geraakt aan De griezelbus-serie.

Mede dankzij het lezen van deze boeken is mijn taalontwikkeling vrij normaal verlopen. De boeken zijn spannend en lezen gemakkelijk weg. De taal is niet moeilijk en er staan plaatjes in het boek die tot je verbeelding kunnen spreken.

Aan alle kinderboekenschrijvers zou ik willen vragen om ook eens een doof/slechthorende personage in het boek te laten voorkomen. Dit trekt het jeugdige dove publiek enorm aan en stimuleert ze waarschijnlijk ook om te blijven lezen. Daarnaast is het aantrekkelijk om horende kinderen op deze manier kennis te laten maken met gebarentaal en dovencultuur. Kinderen nemen veel over van wat in de boeken geschreven staat, dus op deze manier wennen ze misschien wat sneller wanneer ze te maken hebben met een doof kind in de omgeving.

Daar wil ik aan toevoegen: schrijf met net zoveel gedrevenheid als Paul van Loon doet, zodat de boeken met net zoveel passie gelezen worden!

Anne is een ervaringsdeskundige op het gebied van het inzetten van een tolk.

Foto van Anne Lijzenga