Een wereld van verschil!

In een tolksituatie kan het zo zijn dat er iets gebeurt, waarvan je achteraf denkt: “Wat is er nu precies gebeurd?” of “Hoe kan het nu dat ik daar niets van heb gezegd of niet gehandeld heb zoals ik eigenlijk had gewild?” Misschien wel herkenbaar? Voor mij tenminste wel.

Maarten Vogelaar

We zijn gewend om de dingen te doen, zoals we ze doen. We houden graag van ‘de automatische piloot’. Al was het alleen al omdat onze hersenen dat erg prettig en comfortabel vinden, steeds weer dezelfde, voorspelbare patronen te volgen. Daarom is het vaak lastig om verandering te brengen in het gedrag dat je wilt veranderen. Je valt snel weer terug op wilskracht. Zoals in de trend van: “Volgende week neem ik een moeilijke stemtolkopdracht aan en dan probeer ik het gewoon weer”. Hartstikke goed natuurlijk, maar op wilskracht alleen redt een mens het niet. Denk maar eens aan de situatie waarin je wilt afvallen... “Oké, ik mag dit chocolaatje bij de thee niet nemen.” En voor je het weet sta je dezelfde avond nog een doos macarons weg te snaaien (erg lekker kan ik je zeggen). Wat wel blijkt te werken als het gaat om verandering; is dat je juist gaat werken vanuit de situatie waarin het wel goed gaat. Op die manier kun je je eigenwaarde verhogen. Want zeg nu eens zelf, hoe vaak geven we onszelf eigenlijk nog een compliment? Of zeggen we bewust tegen onszelf: “Zo hé! Dat heb je goed gedaan zeg”. Uit onderzoek blijkt dat als je jezelf een paar keer per dag complimenteert, de situaties op zoekt of zelf creëert, waarin je goed voor jezelf zorgt, dat dat juist verandering geeft en de weg omhoog vergemakkelijkt.

De afgelopen maand ben ik begonnen, bij wijze van een experiment, om hier mee te starten: mezelf bewust een compliment geven, iemand anders bewust iets geven, terwijl dat misschien helemaal niet nodig was. Dit kunnen de kleinste dingen zijn, bijvoorbeeld: ik rijd op de snelweg op weg naar een tolkopdracht, waar ik als niet-tolk eigenlijk nooit zou komen. Ik probeer mij op dat moment bewust te worden van het leuke moment, van het leuke vak dat ik eigenlijk heb. Een ander voorbeeld: een dove klant vertelt dat hij het prettig vindt dat ik er ben, omdat hij zijn werkgever eigenlijk nooit zo goed kan volgen. Tijdens het gesprek geniet ik bewust van de communicatie die soepel verloopt en de vrijheid en de autonomie die het geeft voor de klant om dingen te zeggen en dingen te vinden en die in zijn eigen taal te kunnen uiten.

Kortom: geef jezelf eens de ruimte om jezelf en de ander iets te geven; kleine geluksmomenten. Ik ben nu ongeveer een maand verder en het is werkelijk een wereld van verschil! Heerlijk om uit het automatisme te komen en weer te genieten, genieten van je vak!

Probeer het ook eens. Je kunt er alleen maar beter van worden :-)

Maarten Vogelaar is coach, trainer, therapeut en tolk Gebarentaal. Hij verzorgt communicatie -en assertiviteitstrainingen voor horenden, slechthorenden en doven. Hiernaast heeft hij een praktijk voor relatietherapie in Hilversum. Meer informatie:  www.naarmaarten.nl en  www.samennaarmaarten.nl

Portretfoto Maarten Vogelaar