Even stil staan

Gisteren stond ik in de supermarkt in de rij achter een oude vrouw. Ze vergat haar boodschappen op de band te leggen, kon haar portemonnee niet vinden en had moeite met de pinautomaat. Alles duidde erop dat ze wat verward was.

Foto van Maarten Vogelaar

Achter mij stond een vrouw haastig haar spullen op de band te gooien en zuchtend op haar horloge te kijken. Ze duwde me nog net niet naar voren. Wat ik ontzettend bewonderenswaardig vond, was dat de caissière uitgebreid de tijd nam voor de oude vrouw. Ze kwam van haar stoel af, zette de boodschappen op de band, hielp haar met pinnen en pakte daarna de boodschappen in haar tas. De oude vrouw was duidelijk gecharmeerd van deze vriendelijke acties.

Dit schouwspel dat zich een kleine meter voor mij afspeelde, zette me aan het denken.  Waarom zijn we toch allemaal zo aan het haasten? Waar is het geduld? Een open deur zul je misschien zeggen, maar sta er eens bij stil. Waarom doen we dat eigenlijk?

Normaal gesproken zou ik geïrriteerd raken van zo’n haastige vrouw,  maar doordat de kassamedewerkster volkomen relaxed was,  deed het me helemaal niets meer. Het deed me denken aan een voorval van enkele jaren terug.

Zo liep ik eens met een dove kennis van mij door een winkelstraat. We werden aangesproken door een straatverkoper (je kent ze wel: van de kranten en abonnementen..). Toen hij zag dat de persoon die hij had aangesproken doof was en in Gebarentaal communiceerde, zei hij: ‘oh, sorry...’. en draaide zich om. Ik dacht: sorry?  Dat was wel het laatste antwoord dat ik verwachtte. Het leek erop dat hij niet de moeite wilde nemen om zijn - uit zijn hoofd geleerde -  verhaaltje op een duidelijkere manier uit te spreken. Ik was erg geïrriteerd, maar de dove kennis leek het niets te deren. ‘Dit is voor mij niet de eerste keer hoor...’, relativeerde ze.

Wat is wijsheid? Er tegenin gaan? Je recht halen? Iemand de les lezen of juist je schouders ophalen en het van je af laten glijden en nemen zoals het is?

Wat doe jij als je niet serieus genomen wordt?

Maarten Vogelaar is coach, trainer, therapeut en tolk Gebarentaal. Hij verzorgt communicatie -en assertiviteitstrainingen voor horenden, slechthorenden en doven. Hiernaast heeft hij een praktijk voor relatietherapie in Hilversum. Meer informatie:  www.naarmaarten.nl en  www.samennaarmaarten.nl

Portretfoto Maarten Vogelaar