Grote schoonmaak

Misschien zijn het de lentekriebels, het zomerse zonnetje of gewoonweg het feit dat de berg papier op mijn bureau te hoog werd. Kortom: tijd voor een grote schoonmaak!

Misschien zijn het de lentekriebels, het zomerse zonnetje of gewoonweg het feit dat de berg papier op mijn bureau te hoog werd. Kortom: tijd voor een grote schoonmaak!', '

Aan mijn kantoor kun je zien hoe druk ik het heb. Hoe meer drukte, des te meer ongeorganiseerde stapels op mijn bureau. Mijn vrouw zei eens tegen onze schoonmaakster: ‘maak zijn bureau maar niet schoon, want hij weet precies waar alles ligt’. Toen ik dat hoorde, dacht ik: ‘ehhm weet ik dat?’ Toen ik vandaag mijn kantoor grondig onder handen nam, kwam ik erachter dat dit eigenlijk niet zo was.

Van origine ben ik een opgeruimd type. Als het werk toeneemt, komt de klad in het opruimen. Misschien herkenbaar? Ook weet ik dat het makkelijker is om dingen vooruit te schuiven, dan ze echt aan te pakken. En als je het dan eenmaal aangepakt hebt, krijg je er niet alleen een opgeruimd kantoor, maar ook een opgeruimd en fris hoofd voor terug. In plaats van grote stapels, kwam er orde en ruimte voor terug. Met als gevolg: nieuwe ideeën voor trainingen.

Vragen aan jezelf

Niet alleen praktisch gezien in mijn kantoor, maar ook in mijn werk merk ik dat het gezond is om af en toe een grote schoonmaak te houden. Er zijn een aantal vragen die je als tolk aan jezelf kunt stellen:

 • Waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe?
 • Zijn er gebieden die nog onbekend voor me zijn?
 • Wat heb ik nodig om dit op te pakken?
 • Hoe verloopt de communicatie richting mijn klanten?
 • Heb ik nog wel plezier in mijn werk?
 • Heb ik genoeg uitdaging?
 • Hoe is het met mijn lichaam? Ben ik fit?
 • Hoe is de balans tussen werk en privé?
 • En niet onbelangrijk….. komt er wel genoeg binnen?

De lijst met vragen is wat mij betreft oneindig en sterk afhankelijk van je eigen situatie. Voor mij werkt het altijd het beste om van achter naar voren te werken. Hiermee bedoel ik: eerst starten met het einddoel en daarna terug redeneren naar de zaken die daarvoor nodig zijn. Uiteindelijk kun je kijken hoe je dit precies wilt aanpakken en er een bijbehorende planning aan koppelen. Soms vergeten we wel eens dat we als tolk allemaal ondernemer zijn. Ik vermoed dat als ik de gemiddelde tolk de vraag zou stellen of hij/zij jaarlijks een planning maakt over de te behalen doelen, dat dan het antwoord vermoedelijk ontkennend zal zijn.

Durf eens stil te staan

Een simpele vraag die je jezelf op dit gebied bijvoorbeeld kunt stellen is: hoeveel opdrachten wil ik of kan ik per week aan? En hoeveel heb ik er per maand nodig om van rond te kunnen komen? Om terug te komen op je persoonlijke doelen. Eén van de doelen zou kunnen zijn:

 • Ik wil dit jaar een efficiëntere balans tussen werk en privé, zodat ik meer energie overhoud;
 • Ik wil mijn aandacht gaan vestigen op het verbeteren van mijn stemtolkvaardigheden;
 • Ik wil mij meer gaan verdiepen in een bepaalde doelgroep.

Hierna kun je dan een lijstje maken met de praktische aanpak. Erg nuttig en verhelderend om te doen! Kortom, durf eens stil te staan en houd eens een grote schoonmaak.

Maarten Vogelaar is coach, trainer, therapeut en tolk Gebarentaal. Hij verzorgt communicatie -en assertiviteitstrainingen voor horenden, slechthorenden en doven. Hiernaast heeft hij een praktijk voor relatietherapie in Hilversum. Meer informatie:  www.naarmaarten.nl en  www.samennaarmaarten.nl

Portretfoto Maarten Vogelaar