Ode aan de student!

Na een lange break, door vakantie en door een opleiding die ik volg, ben ik weer terug met een nieuwe blog. Fijn om weer terug te zijn.

In mijn beroep als therapeut, trainer en tolk wordt er van mij verwacht dat ik regelmatig reflecteer op mijzelf en op mijn eigen handelen. Uiteraard is dit goed en zeer nuttig. Maar door al dat “reflecteren”, vraag ik mij wel eens af: “Wanneer is het genoeg? Het leren, het naar jezelf kijken...” Soms ben ik wel eens reflecteermoe. Herken je dat ook? Bijvoorbeeld als je als tolk in een intervisiegroep een casus bespreekt en bedenkt hoe je gehandeld hebt tijdens een bepaalde situatie. Dan krijg je een waaier aan tips van je collega’s over hoe je zou moeten, of zou kunnen of zou mogen handelen.

Soms is het ontnuchterend om weer terug te denken aan mijn studententijd. Zeker in de laatste fase van de opleiding, waar ik mee mocht kijken bij tolkopdrachten van erkende tolken. Heerlijk! Op de tweede rij zitten en geen eindverantwoordelijkheid hebben. Gaat het mis? Dan neemt de erkende tolk het over.

Nu, jaren later, ben ik de persoon die het overneemt. Tijdens tolkopdrachten, trainingen of gesprekken. En de verantwoordelijkheid voelt juist prettig aan als ik mij bedenk dat ik sinds die tijd weinig veranderd ben. Want ik voel mij nog steeds een student!
En begrijp mij niet verkeerd. Natuurlijk heb ik mijn diploma’s en erkenningen. Ik ben er van bewust dat ik verantwoordelijkheden heb en dat daar ook bepaalde verwachtingen aan vast hangen.
Maar tussen dat alles voel ik mij nog heel vaak een student, omdat ik graag leer en blijf leren. Ik leer nog wekelijks van dove mensen; over hun cultuur, over hun leven en over hun soms overleven. Ik leer van cliënten, die me hun levensverhalen vertellen en ik leer van collega’s die hun aanpak delen tijdens trainingen.

Durf jij ook nog student te zijn? Je lerend op te stellen? En je als een nieuwsgierige journalist te bewegen in het leven? Ik denk dat je op die manier erg kunt groeien. Niet alleen als tolk, maar ook als mens. “Het niet te hoeven weten”. Wat een opluchting toch? En tegelijkertijd kunnen vertrouwen op je eigen basis en vaardigheden als tolk.

Maarten Vogelaar is coach, trainer, therapeut en tolk Gebarentaal. Hij verzorgt communicatie -en assertiviteitstrainingen voor horenden, slechthorenden en doven. Hiernaast heeft hij een praktijk voor relatietherapie in Hilversum. Meer informatie:  www.naarmaarten.nl en  www.samennaarmaarten.nl

Portretfoto Maarten Vogelaar