Tolk mee naar het buitenland

Ga je naar het buitenland voor een studie- of zakenreis? Of ben je een stedentrip aan het plannen? Je kunt een gebaren- of schrijftolk meenemen naar het buitenland als je hiervoor toestemming hebt.

Afhankelijk van het soort reis dat je gaat maken, kun je een tolk inzetten in het buitenland. Voor vergoeding van uren in het buitenland moet je altijd vooraf toestemming vragen.

Ga je op vakantie?

Je kunt op vakantie een tolk meenemen. De tolk zet je bijvoorbeeld in bij een rondleiding in het museum of als je uit eten gaat. Toestemming voor tolkuren in het buitenland vraag je aan bij Tolkcontact. Krijg je toestemming dan heb je recht op:

  • Een tolkvergoeding van maximaal 8 uur per vakantiedag. Het gaat dan om de daadwerkelijk getolkte tijd.
  • Als je doofblind bent heb je recht op een maximum van 12 tolkuren per vakantiedag.

Op schoolreis of naar en congres in het buitenland?

Neem een tolk mee naar het buitenland voor school, studie of werk. Vraag hiervoor toestemming bij UWV en bij Tolkcontact.

  • De uren die je van UWV ontvangt kun je voor studierondleidingen of presentaties inzetten.
  • De uren die je van Tolkcontact ontvangt kun je inzetten voor privésituaties tijden de studiereis, bijvoorbeeld als je uit eten gaat met je collega’s.
  • Per dag heb je recht op een tolkvergoeding van maximaal 8 uur. Dit zijn de uren van UWV en Tolkcontact bij elkaar. Het gaat dan om de daadwerkelijk getolkte tijd.

Reis- en verblijfkosten van de tolk

Je hebt toestemming ontvangen en de gemaakte tolkuren worden vergoed. Maar hoe zit het met de kosten van de reis en het verblijf van de tolk? In beide situaties, bij een vakantie en studie- of werkreis, gelden de volgende regels:

  • De reis- en verblijfskosten voor de tolk worden niet vergoed.
  • De reiskosten binnen Nederland worden op de eerste en laatste dag vergoed tot een maximum van 60 km (in geval van vakantie) of 110 km (in geval van school- of werkreis). Bijvoorbeeld de reis van de tolk naar en van het vliegveld.

Tolkinzet in de praktijk

Een tocht naar Lourdes, volgens velen een bijzondere ervaring. Conny ging er maar liefst twintig keer heen. Bij de eenentwintigste keer besloot ze een schrijftolk in te zetten voor alle communicatie tijdens de reis. Lees meer praktijkverhalen van mensen die een tolk inzetten in privésituaties.

Vragen over je reis naar het buitenland?

Heb je specifieke vragen over het meenemen van een tolk naar het buitenland? Neem dan contact op met Tolknet.