Schrijftolk mee naar een training? Met deze 6 tips wordt jouw training een succes

Wie mijn blog 'Ode aan de schrijftolk' heeft gelezen, weet het al: ik kan en wil niet meer zonder schrijftolk tijdens een groot overleg of een training. Dankzij de tolk haal ik nu veel meer uit een training dan voorheen en kan ik actief meedoen. Bovendien maak ik gemakkelijker contact met anderen en zij met mij. Extra voordeel: in de pauzes ben ik niet ?luistermoe? en heb ik nog voldoende energie om - zonder tolk - met medecursisten te kletsen. Driewerf hoera voor de schrijftolk dus!

Inmiddels heb ik al een aantal keren een schrijftolk ingezet tijdens een training. In deze blog deel ik graag mijn tips en tricks met jullie.

1. Breng de trainer van tevoren op de hoogte

Ik stuur voorafgaand aan de training een mailtje naar de docent waarin ik uitleg dat ik slechthorend ben en een schrijftolk meeneem om zo de groepsdiscussies beter te kunnen volgen. Mijn ervaring is dat ze dat erg waarderen. In deze mail schrijf ik ook dat ik aan het begin van de training ook nog een toelichting zal geven aan de medecursisten.

2. Zorg dat je op tijd bent

Ik probeer altijd op tijd aanwezig te zijn, een halfuur tot een kwartier voordat de training begint. Dit doe ik om 3 redenen:

  • Er is nog (bijna) niemand, dus ik kan een gunstig plekje uitzoeken. Wat voor jou een fijn plekje is, is persoonlijk. Overleg vooral ook met de tolk hierover. Zelf zit ik bij voorkeur recht tegenover de trainer, met de overige cursisten links en rechts van me;
  • De schrijftolk kan zijn/haar spullen alvast klaarzetten en een plattegrondje maken van de overige cursisten. Deze stellen zich bij het binnenkomen vaak voor, dus dan heeft de tolk meteen de namen;
  • Ik kan de trainer er nog een keer aan herinneren dat ik aan het begin van de training graag de aanwezigheid van de schrijftolk wil uitleggen aan de groep.

De laatste keer was ik een halfuur te laat. Daar baalde ik stevig van, want nu kon ik geen goede plek uitzoeken van tevoren en mijn medecursisten niet inlichten.

Toch is het ook in zo?n situatie belangrijk om assertief te zijn. Bied je excuus aan dat je te laat bent en vraag meteen of je even mag inbreken (dat doe je tenslotte toch al door te laat binnen te komen ;-)). Leg uit dat je slechthorend bent en een schrijftolk bij je hebt en vraag of iemand die nu op jouw voorkeursplek zit naar een andere plek wil verhuizen. Als je het positief brengt, doet niemand daar moeilijk over.

3. Leg uit wat de schrijftolk doet

Zelf zeg ik meestal het volgende: ?Ik ben slechthorend en omdat groepsgesprekken lastig zijn voor mij, heb ik een schrijftolk meegenomen. Die typt vandaag alles wat er gezegd wordt en wist de tekst aan het einde van de dag. Alles wat hier gezegd wordt, blijft dus binnenskamers.?

Verder leg ik uit dat ik de schrijftolk bij me heb voor de groepsdiscussies, maar dat ze gerust tegen me kunnen praten in de pauzes. Dit om te voorkomen dat ze denken dat ik helemaal niet kan communiceren zonder tolk en dat tegen mij praten dus geen zin heeft. Zelf het gesprek aangaan helpt ook om een mogelijke drempel weg te nemen.

Bereid je trouwens voor op nieuwsgierige blikken en vragen. Veel mensen hebben nog nooit een schrijftolk gezien, dus die krijgt veel aandacht :-)

4. Maak afspraken over pauzes voor de tolk

Een tolk kan 45 tot 60 minuten achtereen typen, dus het is handig om afspraken te maken met de trainer over pauzes voor de tolk. Ik doe dat zelf niet altijd, omdat pauzes vaak natuurlijk ontstaan, doordat we een filmpje gaan kijken of een opdracht moeten uitwerken. Maar dat weet je niet van tevoren, dus eigenlijk is het beter om hier wel gewoon afspraken over te maken. Dan kun je de trainer er ook subtiel aan herinneren dat het tijd is voor een pauze.

5. Zorg dat een tolk zich goed kan voorbereiden

Hoe beter een tolk zich kan voorbereiden, hoe beter de kwaliteit van een tolktekst. Geef dus zo precies mogelijk aan waar een training over gaat en stuur al het materiaal hebt door. Zo kan de tolk alvast een lijst met veelgebruikte woorden aanmaken.

6. Houd oogcontact met je gesprekspartner

Bij een training moet je ook vaak in tweetallen of in kleine groepjes een opdracht doen. Let er hierbij op dat je gesprekspartner niet het gevoel krijgt dat hij geen contact met je heeft, doordat je alleen maar naar het scherm kijkt. Ga dus met je lichaam richting de ander zitten en zorg dat je je hoofd niet hoeft te draaien om de ander te kunnen aankijken.

Heb jij nog aanvullende tips?

Renske Holwerda werkt als copywriter. Ze is slechthorend geboren en in de loop der jaren steeds slechthorender geworden. Sinds 2009 draagt ze een CI. Tijdens vergaderingen, cursussen en andere werksituaties zet zij een schrijftolk in. Ze houdt van hardlopen, Latijn, boeken, films en katten. Af en toe schrijft ze een blog, zie: http://renskeholwerda.blogspot.nl