Zo zet je een schrijftolk in tijdens een Skype-gesprek

Misschien heb je al eens een schrijftolk ingezet bij vergaderingen. Maar wist je al dat je ook een schrijftolk op afstand kunt inzetten bij een Skype-gesprek? Ik probeerde het uit en in deze blog deel ik mijn tips en tricks, zodat ook jij met 'live ondertiteling? kunt gaan skypen :-)

Overleg met opdrachtgevers

Sinds een tijdje ben ik ondernemer en daar horen natuurlijk kennismakingsgesprekken bij met mogelijke nieuwe opdrachtgevers. Die voer ik het liefst face-to-face, op een fijne locatie. Maar als dat niet mogelijk is, is Skype het beste alternatief.

Als slechthorende skypen met iemand die je nog niet kent, is best spannend. Want zul je de ander wel kunnen verstaan? Het voordeel van Skype boven bellen is natuurlijk dat je de ander kunt zien en dus kunt liplezen, maar helaas lopen beeld en geluid niet altijd synchroon. Ik raak daarvan in de war, omdat ik eerder zie wat ik hoor of andersom.

Daarom heb ik besloten dat ik in ieder geval voor een kennismakingsgesprek via Skype een schrijftolk wil inzetten.Maar ja, skypen met een schrijftolk erbij, dat had ik nog nooit gedaan. Ik appte de tolk die mij ooit over deze mogelijkheid verteld had en we probeerden het dezelfde middag nog uit.

Het was even zoeken naar de beste opzet, maar de combinatie van het gratis programma TeamViewer en Skype blijkt het beste te werken.

Stappenplan

Stap 1: download en installeer TeamViewer

Stap 2: als je TeamViewer vervolgens opstart, zie je dit scherm:

Vul de meeting-ID die je van je schrijftolk hebt gekregen in bij ?Meeting-ID? en klik op ?Deelnemen aan meeting?. (Voor schrijftolken: klik op ?Presentatie? onder ?Vergadering? starten en geef de meeting-ID die je krijgt door aan de klant.)

Stap 3: zet je eigen camera, microfoon en geluid uit in TeamViewer en laat de tolk ook zijn/haar microfoon en geluid uitzetten. Dit is belangrijk, omdat Skype anders niet goed werkt (TeamViewer en Skype kunnen bijvoorbeeld niet tegelijkertijd de camera gebruiken).

Stap 4: start Skype op, maak een groepsgesprek aan (via contacten -> nieuwe groep aanmaken) en nodig zowel je gesprekspartner als de tolk uit (ja, je moet de schrijftolk ook toevoegen).

Stap 5: plaats het kleine schermpje naast de tolktekst en je kunt zowel je gesprekspartner als de tolktekst zien!

Foto skype

Misschien vraag je je af waarom ik Skype heb gebruikt. Je kunt immers ook alleen TeamViewer gebruiken. Daarvoor heb ik 2 redenen:

  1. Vrijwel iedereen heeft Skype, dus dat is lekker laagdrempelig. Je hoeft de ander niet te vragen iets te installeren.
  2. De videoweergave in TeamViewer is nogal klein. Ik wil mijn gesprekspartner goed kunnen zien en horen en val alleen terug op de tolktekst als ik iets echt niet verstaan heb. Beeld is dus leidend.

Natuurlijk had ik in plaats van TeamViewer ook de chatfunctie in Skype kunnen gebruiken voor de tolktekst, maar dan moet de tolk steeds op enter drukken en dat zorgt voor vertraging. Voor de communicatie met de klant heb ik dus de voorkeur voor Skype en voor de communicatie met de schrijftolk kies ik voor TeamViewer. Gelukkig blijken beide programma's uitstekend tegelijkertijd gebruikt te kunnen worden :-)

Tips

Tot slot nog een paar tips:

  1. Misschien een open deur, maar laat je gesprekspartner van tevoren weten dat je een schrijftolk inzet en dat je deze toevoegt aan het gesprek.
  2. Heb je een belangrijk Skype-gesprek? Oefen dan eerst even met de schrijftolk en een 3e persoon erbij. Als je geen schrijftolk kunt vinden om mee te oefenen, dan kun je natuurlijk ook met 2 vrienden of familieleden oefenen, van wie eentje typt in TeamViewer.
  3. Voor zover ik kan zien, moet de schrijftolk degene zijn die de meeting aanmaakt in TeamViewer. Degene die de meeting aanmaakt, kan namelijk zijn/haar camera niet uitzetten in TeamViewer en dan doet de camera in Skype het niet.
  4. Kun je geen schrijftolk vinden voor het moment dat jij die nodig hebt? Dan kun je gesprekspartner natuurlijk altijd nog vragen de chatfunctie in Skype te gebruiken als je iets niet verstaan hebt.

Heb jij al eens een schrijftolk op afstand ingezet? En welk programma gebruik je hiervoor? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Renske Holwerda werkt als copywriter. Ze is slechthorend geboren en in de loop der jaren steeds slechthorender geworden. Sinds 2009 draagt ze een CI. Tijdens vergaderingen, cursussen en andere werksituaties zet zij een schrijftolk in. Ze houdt van hardlopen, Latijn, boeken, films en katten. Af en toe schrijft ze een blog, zie: http://renskeholwerda.blogspot.nl