Digitaal factureren tolkopdrachten bij UWV

Er gaat iets veranderen in de manier waarop tolken bij UWV factureren voor werk- en onderwijssituaties. Vanaf 2 januari 2018 kunnen tolken hun factuur indienen in het digitale UWV Tolkportaal. Deze wijziging heeft ook gevolgen voor tolkgebruikers. In januari krijgen alle tolkgebruikers met een voorziening voor werk en onderwijs hierover bericht van UWV. 

Vanaf 2 januari 2018 gaat UWV werken met een digitale omgeving waarin tolken rechtstreeks hun factuur in kunnen dienen. Deze facturen bestaan uit gewerkte tijd, geannuleerde tijd en reiskosten. Voor tolkgebruikers die in werk- of onderwijssituaties een tolk inzetten, veranderen er hierdoor volgend jaar een paar dingen. Tot 1 februari 2018 kan er ook nog op de huidige manier gefactureerd worden.

Wisselende werkwijze tolken

Op dit moment moet je na afloop van een tolkopdracht altijd een handtekening zetten. In 2018 zal een tolk soms wel en soms niet om je handtekening vragen. Tolken hoeven bij een factuur geen handtekening meer mee te sturen naar UWV. Maar sommige tolken zullen voor hun eigen administratie wel om je handtekening vragen.

Ordernummer

Om te factureren heeft de tolk naast een Burgerservicenummer ook altijd een ordernummer nodig. Dit is een nieuwe naam voor het beschikkingsnummer van een tolkvoorziening. Je vindt het ordernummer op de brief van UWV met de toekenning van de voorziening. Je krijgt bij iedere toekenning (meestal na een jaar) weer een nieuw ordernummer. Een tolk zal je om dit nummer vragen. Je kunt dit ook in Tolkmatch zetten.  

Controle via maandelijks overzicht

Als tolkgebruiker ontvang je vanaf 2018 maandelijks een overzicht van UWV. Hierop staan de uren die de afgelopen maand door tolken gefactureerd zijn op jouw voorziening. Het overzicht is niet altijd volledig, want tolken hebben een jaar de tijd om te factureren. Het kan dus zijn dat een tolkopdracht pas later op een overzicht staat. Klopt er iets niet in het overzicht? Overleg dan met de tolk. Komen jullie er samen niet uit? Neem contact op met het UWV.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Dan kun je natuurlijk contact opnemen met Tolknet.