Tips voor fijne feestdagen

Feestdagen en gehoorverlies. Hoe houd je deze dagen samen met familieleden en vrienden zo feestelijk mogelijk? Tolknet verzamelde de beste tips om de feestdagen leuk te houden met gehoorverlies. 

De feestdagen staan weer voor de deur. Voor veel mensen een reden om zich te verheugen op feestelijke maaltijden en een gezellig samenzijn met familie of vrienden. Aan de andere kant worden deze dagen ook regelmatig als druk en vermoeiend ervaren. Voor iemand die te maken heeft met slechthorendheid is het een extra uitdaging om te kunnen genieten van deze dagen. Tolknet zet 5 handige tips voor je op een rijtje

Natuurlijk kun je deze tips ook vooraf delen met de vrienden/familieleden met wie jij de feestdagen doorbrengt. Zo zorg je er samen voor dat het voor iedereen gezellig is.

Tips feestdagen bij gehoorverlies

Voorbereiding

Vergeet ook de voorbereiding niet. Sta vooraf zelf even stil bij de communicatie tijdens de feestdagen. Welke situaties kosten je veel energie en hoe kun je jezelf weer even opladen?  Heb je er wel eens aan gedacht je familie en vrienden hierover te informeren? In haar blog op de website van 100%slechthorend vertelt Bianca van der Horst hoe zij dit aanpakt.

Als je gebruik maakt van gehoortoestellen of andere apparatuur dan kan het de moeite zijn om vooraf aan de feestdagen aan onderhoud of nieuwe batterijen te denken. Ook kun je net als Wendelina Timmerman van Hooridee nog even bekijken welke stand op je gehoortoestellen of CI voor jou het prettigste is tijdens de feestdagen.

Tolkinzet

Natuurlijk kun je ook bij bijzondere gelegenheden in december een (schrijf)tolk inzetten. Bijvoorbeeld bij een kerkdienst, een nieuwjaarsborrel of een etentje.