Een schrijftolk, wat is dat?

Als Margreet Rozemuller zes jaar is valt ze van de trap.  Door de val raakt de gehoorzenuw ernstig beschadigd. Gehoorapparaten zijn voor haar helaas geen oplossing. Als ze vijf jaar geleden in contact komt met de dominee van het Dovenpastoraat, hoort ze voor het eerst van het bestaan van schrijftolken. 

foto: Margreet

'Op de verjaardag van mijn broer was ik moe. Ik wilde naar boven om een middagdutje te doen. Ik weet nog dat ik nog één stap moest voordat ik op de overloop stond. Daarna ben ik achterover van de trap gevallen. Wat er precies gebeurd is weet niemand, ik ook niet. Van de momenten erna weet ik niet veel meer dan alleen de verhalen. Ik had een hersenschudding en een aantal lichaamsdelen waren gekneusd. Na een tijdje werd duidelijk dat mijn slakkenhuis, gehoorzenuw en evenwichtszenuw beschadigd waren. Rechts ben ik volledig doof en links hoor ik nog voor 80 procent. Gehoorapparaten werken helaas niet bij mij'. 

Op mijn tenen naar school 

'Op de basisschool werd er 'rekening' gehouden met mijn gehoorproblemen door aan de goede kant van de klas te gaan zitten. Op deze manier kon ik het redelijk volgen. Na de basisschool heb ik een jaar vmbo gedaan en daarna ben ik doorgestroomd naar de havo. Het bleven pittige lessen om te luisteren, maar ik deed mijn best en vroeg de docent als ik iets niet begrepen had. Uiteindelijk heb ik er een jaar langer over gedaan, maar heb wel mijn diploma behaald. Al was het wel op m'n tenen. Ik heb alles zonder hulpmiddelen gedaan omdat ik simpelweg niet van het bestaan van schrijftolken afwist'.

Een schrijftolk, wat is dat?

'Ik was net begonnen met een nieuwe opleiding (Sociaal Cultureel Werk) toen de dominee van het dovenpastoraat bij ons op huisbezoek kwam. Ik vertelde hem over mijn gehoorproblemen en over het feit dat het volgen van de lessen me veel moeite kostte. Hij vroeg me waarom ik geen tolk gebruikte tijdens mijn opleiding. Ik antwoordde hem dat ik geen gebarenkennis had en het dus niet mogelijk voor mij was. Waarop hij vroeg: 'maar waarom maak je dan geen gebruik van een schrijftolk? Een wat!? Ik had geen idee'.

'Na wat uitleg heb ik direct een voorziening aangevraagd bij het UWV. Vanaf dat moment ben ik begonnen met het inzetten van schrijftolken. Het scheelt me zoveel energie'! 

Meelezen met de schrijftolk

'In het begin vond ik het wel even wennen. Vooral de reacties van anderen vond ik lastig. Ieder schooljaar introduceerde ik de tolken aan mijn klas en vertelde ik waarom ik het nodig heb en het een belangrijk hulpmiddel voor mij is. De tolk legt vervolgens uit hoe het schrijftolken werkt. Ik denk dat de meeste klasgenoten er wel begrip voor hadden. Sommige gingen wel eens achter mij zitten om mee te lezen. Dat zag ik dan ook wel als een stukje waardering'. 

Tolken op mijn bruiloft 

'Afgelopen jaar ben ik getrouwd en hebben mijn vaste tolken getolkt. Ze waren er de hele dag bij. Van het gemeentehuis tot aan de stukjes in de avond. Ik heb ervan genoten! De ambtenaar en dominee waren heel behulpzaam en hadden hun teksten aan de tolken opgestuurd. Ook mijn schoonvader, die 's avonds een stukje zou doen in het Twents, had zijn tekst uitgewerkt en deze aan mijn tolken laten lezen. Het was fantastisch!' 

'Naast het feit dat de schrijftolken voor mij een geweldig hulpmiddel zijn, hebben ze mij ook een stukje geholpen in het accepteren van mijn slechthorendheid. Ik ben ze daarvoor heel erg dankbaar'.

Ook een tolk inzetten?

Ben jij net als Margreet doof of slechthorend? Je kunt een tolk vergoed krijgen bij je werk, tijdens een opleiding of in privésituaties. Hiervoor bestaan verschillende tolkvoorzieningen die je apart moet aanvragen.
Heb je vragen? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.