‘Een schrijftolk? Het is een verademing!’

Anousha Fortuin-Barlag is slechthorend, diëtist, getrouwd en moeder van twee kinderen. Anousha is al haar hele leven slechthorend, maar tot voor kort wist ze niet van het bestaan van tolken voor doven en slechthorenden af.

‘In mijn familie is slechthorendheid erfelijk en is er 50 procent kans om het door te geven. Mijn moeder en dochter zijn ook slechthorend. Hoewel ik hiermee dus ben opgegroeid, werd er vroeger toch weinig gebruik gemaakt van gebaren en spraakafzien, laat staan van tolken. Heel vreemd eigenlijk. Pas geleden kreeg ik van iemand informatie over schrijftolken.  Ik was eerst huiverig om het te proberen en dacht steeds: het lukt ook wel zonder, het gaat toch goed, ik heb een solo apparaat, enzovoorts.  Gelukkig was mijn nieuwsgierigheid groter dan mijn weerstand. Ik heb voor het eerst een schrijftolk ingezet tijdens een nascholingscursus voor mijn werk. En nu weet ik het zeker: nooit meer een les zonder tolken!

Ik voel me nu  veel minder onzeker over of ik alles wel goed kan volgen. Met een schrijftolk weet ik wanneer ik het niet goed verstaan heb en kan ik gerichter een vraag stellen. Hierdoor haal ik veel meer uit de lessen. Toen de bijeenkomsten steeds interactiever werden had ik het gevoel dat ik er weinig van mee kreeg. Daar baalde ik erg van. Maar met de inzet van een schrijftolk is dit  helemaal geen probleem meer! Daarnaast ben ik veel minder moe. Ik was altijd helemaal kapot na een nascholing. Een schrijftolk meenemen was eerst wel een omschakeling voor mij.  Ik was zo gewend om me volledig te richten op mijn soloapparaat. Dus ik had geen idee hoe je dat moest combineren: luisteren en lezen tegelijk. Gelukkig hebben de tolken mij geleerd dat ik een eigen manier moet zoeken die voor mij werkt. Nu luister ik liever en gebruik het lezen voor als ik het niet goed verstaan heb. Het is echt een verademing.

Tijdens mijn spreekuren speciaal voor doven en slechthorenden, kunnen mijn cliënten ook tolken inzetten. Als ervaringsdeskundige spreek ik erg duidelijk en gebruik ondersteunende gebaren. Toch vind ik het erg belangrijk dat mijn cliënten zich prettig voelen en volledig kunnen communiceren hoe zij zelf willen. Dus als zij een tolk NGT of schrijftolk willen inzetten, dan is dat geen probleem. Mijn tolken regel ik nu via Tolknet. Bijvoorbeeld door een opdracht op het prikbord te zetten in Tolkmatch. Dat werkt snel en heeft als voordeel dat als de tolk ziek is, de kans groter is dat ik vervanging vind.’

Anousha Fortuin-Barlag werkt als diëtist bij DieetPlaneet en is daar gespecialiseerd in doven en slechthorenden. Lees meer over haar op www.dieetplaneet.nl en volg haar op Facebook of Twitter.