Een slipcursus met een schrijftolk

Edwin Kasteleijns is 43 jaar als hij door een hersenvliesontsteking ernstig slechthorend wordt. In het begin is het alleen zijn rechteroor waar hij slecht mee hoort. Na een tijdje begint hij ook steeds slechter te horen met zijn linkeroor. Sinds 2015 draagt hij een CI.

auto op een slipbaan

'In het ziekenhuis kreeg ik het advies om gehoorapparaten te gaan dragen. Ik werkte op dat moment als voorzitter en het werd steeds lastiger om vergaderingen te kunnen volgen. Het ging gewoon niet meer! Omdat ik meer wilde weten over slechthorendheid ging ik op zoek naar informatie. Ik kwam in contact met de NVVS (nu Stichting Hoormij) en hoorde ik voor het eerst over de mogelijkheid om een schrijftolk in te zetten. Ik heb gelijk een voorziening aangevraagd en kreeg een aantal uren toegewezen om een schrijftolk in te zetten.'

'Via Tolknet ben ik toen aan een schrijftolk gekomen. In het begin was het wel wennen en had ik verschillende schrijftolken. Inmiddels heb ik een aantal vaste schrijftolken die ik vaker inzet en dat werkt erg prettig. Als mijn vaste tolken niet kunnen zoek ik via Tolkmatch. Ik zet ze in bij vergaderingen, fotocursussen en andere groepsbijeenkomsten'.

'Het is fijn om een schrijftolk bij een vergadering te hebben. Op deze manier weet je tenminste wat er gezegd wordt en hoeven collega?s niet alles te herhalen. Met mijn CI hoor ik meer dan eerst, maar toch is een schrijftolk geen overbodige luxe'. 

Een slipcursus met een schrijftolk

'Ik heb eens een slipcursus gedaan met een schrijftolk. We kregen eerst wat uitleg in de cursusruimte en de tolk typte alles wat de instructeur vertelde. Daarna was het tijd om al het geleerde in de praktijk te brengen: in de auto en de slipbaan op! De instructeur gaf instructies via een portofoon. Af en toe stonden we stil en werden de instructies via de schrijftolk aan mij doorgegeven. Dat was erg prettig op deze manier kon ik het goed volgen. We hebben diverse acties gedaan waaronder bijvoorbeeld helemaal 90 graden rond op een spekgladde baan. Aan het einde van de dag kreeg iedereen een certificaat mee. Zonder de tolk zou het mij niet gelukt zijn. Tegen iedereen die nog twijfelt wil ik zeggen: gewoon doen! Je weet niet wat je mist als je het niet probeert'. 

Ook een tolk inzetten? 

Ben jij net als Edwin doof of slechthorend? Je kunt een tolk vergoed krijgen bij je werk, tijdens een opleiding of in privésituaties. Hiervoor bestaan verschillende tolkvoorzieningen die je apart moet aanvragen. 
Heb je vragen? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.