Een tolk via social media

We zien wel vaker dat er via social media een tolk wordt gezocht, maar begin dit jaar verscheen er wel een heel bijzonder bericht op Facebook.

Juliette van der Heide

Juliëtte van der Heide, van De Gelegenheidsspreker, is trouwambtenaar en vertelt het verhaal achter deze oproep.

Juliette van der Heide

“Ik had niet echt ervaring met doven of gebarentolken. De stiefzoon van een vriendin is doof, maar hem zie ik niet zo vaak. Ik plaatste mijn oproep naar aanleiding van een voorgesprek met een aanstaand bruidspaar. Zij vertelden mij dat de ouders van de bruid doof waren en vroegen mij mijn toespraak extra uit te printen zodat de ouders op die manier het gebeuren zouden kunnen volgen. Dit omdat de ouders geen gebarentolk konden krijgen, omdat ze alleen recht hadden op vergoeding van werkgerelateerde uren.

Daarnaast zouden ze, volgens de bruid,  dat soort uren zes weken van te voren moet aanvragen en die tijd was er niet meer. Ik wist niet dat deze info niet klopte en heb spontaan een oproep geplaatst om dit bruidspaar te helpen. Ik nam mij voor hen te gaan helpen, omdat ik vond dat de ouders het huwelijk van hun dochter beter moesten kunnen volgen dan het lezen van papier. Ik plaatste een oproepje op Facebook en kreeg ontzettend veel reacties. Geweldig om te zien wat Social Media kan doen.

Gelukkig heeft Tolknet contact met mij opgenomen en mij de benodigde formulieren gemaild. Daarmee heeft de aanstaande bruid haar ouders geholpen en op die manier is er een tolk geregeld. Het huwelijk was een groot succes! Ik vond de tolk geweldig! Ze was vriendelijk, betrokken en ontzettend lief voor de familie. Het voordeel van een tolk was volgens mij dat de ouders alles, ook de emoties, opmerkingen en reacties die niet op papier stonden, hebben meegekregen.

De tolk was ook buiten het huwelijk om aanwezig en zo was de dag voor hen compleet. Ik hoefde niet op een andere manier te werken en heb ook niet iets anders hoeven voorbereiden dan normaal. De familie bleek niet alleen deze dag geholpen, maar de ouders kwamen er op deze manier ook achter dat ze recht hadden op veel meer tolkuren, ook in privésituaties. Andere trouwambtenaren zou ik zeker aanraden in alle gevallen te wijzen op Tolknet en in ieder geval aandringen op het gebruik van een tolk mochten zich doven/slechthorenden in het gezelschap bevinden.”

Iedereen die doof of slechthorend is heeft in Nederland recht op een gebaren- en/of schrijftolk. Je kunt zelf bepalen waar je een tolk kunt inzetten: op je werk, school of privé (leefuren). Bijvoorbeeld tijdens een bruiloft. Als je werkuren hebt dan heb je ook recht op leefuren. Heb je op korte termijn een tolk nodig, maar nog geen tolkuren aangevraagd dan kunnen wij toch een tolk voor je regelen. Neem dan zo snel mogelijk contact op met Tolknet. Wij helpen je graag verder.