Ik voel me zekerder met een tolk

De reden voor Corina om een schrijftolk in te zetten was het bijna moeten missen van een training. De trainster was bang dat een slechthorende deelneemster veel extra werk zou betekenen. Corina gaf niet op en ging op zoek naar informatie over het inzetten van een schrijftolk.  Ze besloot direct een tolk te regelen en kon een paar dagen later al met de training beginnen. Een positieve ervaring voor haarzelf, maar ook voor haar medecursisten én de trainster. 

Corina is 53 jaar, moeder van twee kinderen en werkt als afdelingssecretaresse bij Bosch Transmission Technology. Vanaf haar 30-ste werd ze slechthorend, op haar 40-ste kreeg ze gehoortoestellen en sinds kort heeft ze een Cochleair Implantaat (CI). Ze zet regelmatig een schrijftolk in tijdens werksituaties.

Een training die Corina een aantal jaar geleden graag wilde volgen, was de aanleiding om een tolk in te zetten. De trainster zag het niet zitten; een slechthorende deelneemster. Ze was bang dat een slechthorende deelnemer veel extra werk zou kosten en adviseerde Corina om deel te nemen op een moment dat de training niet vol zat. Corina zag dat niet zitten. Dat er zoiets als een schrijftolk bestond, daar had ze wel eens van gehoord. Ze ging op zoek naar informatie over tolkinzet en vond via Tolknet direct een tolk voor de training die de maandag daarna al zou starten.

'De trainster was verbaasd dat ik op deze manier toch mee kon doen. Het was wel heel spannend want ik had geen flauw idee wat ik ervan moest verwachten. Maar het was zo relaxed! Ik hoefde niet op het puntje van mijn stoel te gaan zitten met gespitste oren. Ik kon heerlijk achterover leunen en lezen van het beeldscherm. Het werd door de medecursisten ook heel positief ontvangen en ook de trainster was er blij mee.' Na deze positieve ervaring is Corina vaker in werksituaties een schrijftolk gaan inzetten, bijvoorbeeld tijdens het secretaresse-overleg en cursussen.

Tegen andere slechthorende mensen die twijfelen of ze een tolk willen inzetten in werksituaties zou Corina willen zeggen dat je je met een tolk juist zekerder voelt. 'Voor mij was het op het werk met mijn soloapparatuur nog redelijk te doen. Maar het feit dat ik niet meer aan scholing kon meedoen, heeft mij doen besluiten een schrijftolk in te zetten. Met een tolk voel ik mezelf veel zekerder want ik krijg alles mee wat er gezegd wordt en kan daarom ook heel alert reageren. Ik hoef niet bang te zijn dat ik iets niet goed heb verstaan en een 'verkeerd' antwoord geef. Mensen kijken eerst wel raar, maar vinden het allemaal heel bijzonder sowieso dat ik zo voor mezelf opkom door het inzetten van een tolk. Ik hou meer energie over'.

Op de vraag wat ze belangrijk vindt aan een tolk is Corina heel duidelijk. 'Het is fijn om niet steeds iemand anders te hebben. Ik had gelijk een klik met mijn eerste schrijftolk, waar dat precies in zit weet ik niet'.