'Ik wil een werkgever die bereid is tot fijne communicatie'

Annet Verdoorn is 26 jaar en slechthorend. Vanaf haar 22-ste, ze zat toen in het laatste jaar van haar studie (Communication and Multimedia Design), begon haar gehoor steeds minder te worden. Tijdens haar zoektocht naar een nieuwe baan stond ze voor de keuze om wel of geen tolk in te zetten bij een sollicitatiegesprek.

In het laatste jaar van mijn studie, begon mijn gehoor ineens minder te worden. Ik heb na mijn studie echt even die klap moeten verwerken van het minder horen. Het was een heftige periode, helemaal omdat ik niets wist over bijvoorbeeld tolkgebruik en andere vormen van communicatie. Dat was allemaal nieuw voor mij. Sinds ik daar meer over weet, gaat het een stuk beter met me.
Ik ben na mijn studie begonnen met werken als Personal Assistent voor een blinde onderneemster. Dat was erg bijzonder, we vulden elkaar heel mooi aan. Begin dit jaar was ik toe aan iets anders waarin ik verder kan groeien. Maar mijn slechthorendheid maakt werken en solliciteren toch iets ingewikkelder. Ik wist alleen wel zeker: ik ga open kaart spelen én ik wil een werkgever die bereid is tot fijne communicatie met mij.

Baas over eigen gehoorverlies

Voordat ik bij mijn huidige werkgever terecht kwam, heb ik bij twee organisaties een sollicitatiegesprek gevoerd. Eén keer nam ik geen tolk mee, de andere keer nam ik een schrijftolk mee. Ik heb toen vooraf besproken met de tolk dat ik graag zelf wilde uitleggen hoe een schrijftolk werkt. Ik denk dat het bij een sollicitatie belangrijk is dat je uitstraalt dat je de baas bent over je eigen gehoorverlies.
Vooraf aan het sollicitatiegesprek met mijn huidige werkgever heb ik overlegd of ik een tolk zou meenemen. Toen antwoorde hij; 'Doe wat goed voelt voor jou.? Een beter antwoord is er niet! Ik heb ervoor gekozen om geen tolk mee te nemen. Mijn werkgever had wel van te voren opgezocht hoe hij rekening met me kon houden; hij zorgde ervoor dat ik z'n mond goed kon zien, dat de deur dicht was én hij maakte wat ondersteunde gebaren.

Veel overleg via chat

Toen ik in mijn nieuwe baan begon, kreeg ik de eerste twee werkdagen veel uitleg. Toen heb ik daar een schrijftolk bij ingezet. Het meeste overleg vindt bij ons sowieso al plaats via chat. En ik gebruik voor kleine gesprekjes een app waarmee de spraak op het scherm komt (AVA en Easy Talk Pro). Dat werkt lang niet zo goed als een schrijftolk, maar ik ga niet voor elk kort gesprekje een tolk aanvragen. Ik bekijk gewoon per situatie of er een tolk nodig is of niet.

Wees open over je slechthorendheid

Een tip voor andere slechthorende mensen bij solliciteren? Ik lees soms dat mensen adviseren om pas bij een tweede gesprek of zelfs als je bent aangenomen te vertellen over je slechthorendheid. Ik denk dat het zoveel prettiger is als je er gewoon open over bent. Laat zien hoe je er mee om gaat, vertel over de oplossingen die er zijn en dat jij hard werkt aan het liplezen. Een werkgever zou je moeten zien staan om hoe je omgaat met je beperking in plaats van alleen de hobbels zien van de beperking. Als hij wel alleen die hobbels ziet, dan wil je daar toch ook niet werken?

Ook een tolk inzetten?

Denk jij net als Annet baat te hebben bij het inzetten van een tolk? Je kunt een tolk vergoed krijgen in verschillende situaties. Heb je vragen? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.