In de Tweede Kamer met een schrijftolk

Pauline Gransier studeert Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Leiden. Door de combinatie van slechthorendheid en spasticiteit is zij ook chronisch vermoeid. Op 13 januari was zij één van de sprekers tijdens de rondetafelgesprekken over de Participatiewet.

Pauline Gransier

“Pas op de dag voor de hoorzitting in de Tweede Kamer was mijn betoog af. Ik heb mijn schrijftolk opgegeven als genodigde bij de Tweede Kamer en haar het programma van de hoorzitting toegestuurd. Dat mensen mij wilden interviewen na afloop had ik absoluut niet verwacht. Voor mijn schrijftolk en mij was het dan ook even puzzelen waar ze kon gaan zitten en waar ze haar laptop neer kon zetten. Het was de eerste keer dat ik met journalisten te maken had en ze waren heel begripvol. Ik heb het nu vooral over de financiële gevolgen van de Participatiewet gehad en niet specifiek over de gevolgen voor de tolkvoorziening. De huidige tolkvoorziening is prima, maar ik zou graag zien dat er meer op afstand getolkt kan worden en ook meer Engelstalig. Op afstand zodat tolken meer en beter inzetbaar zijn en Engelstalig omdat er naast Nederlands ook veel Engels wordt gesproken bij de studies en andere evenementen. Het zou niet verkeerd zijn als de tolken wat meer worden ondersteund, wanneer ze innovatieve ideeën hebben die de tolkvoorziening nog prettiger kunnen maken."

 Team met schrijftolken

"Voor mij is een schrijftolk ontzettend belangrijk, want zo kan ik deelnemen aan het gesprek en aan wat er om mij heen gebeurt. Toen ik een schrijftolk in ging zetten, heb ik eerst gebruik gemaakt van Tolkmatch. Vanaf toen leerde ik vanzelf een aantal schrijftolken kennen waarmee ik nu contact houd via de e-mail, Whatsapp of sms. Ik heb nu een vaste groep schrijftolken die met elkaar contact houden over mijn studierooster. Mijn  rooster staat in een map in Dropbox waar al mijn tolken toegang toe hebben. Als er één ziek wordt, dan vragen ze eerst aan elkaar of de één de ander kan vervangen. Als er geen tolk is dan vraag ik of ik weer naar huis mag gaan. Ook vraag ik dan in een studentengroep op Facebook of ik de aantekeningen van dat college mag hebben. Als niemand van mijn schrijftolken kan dan maak ik gebruik van Tolkmatch."

 Open over (on)mogelijkheden

"Het werkt het beste als je meteen open bent over je mogelijkheden en onmogelijkheden. Mensen zijn dan veel meer bereid om je te helpen. Vertel ook waar jij behoefte aan hebt en wat jij zelf doet om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.  Dit leg ik de docenten waar ik mee te maken ga krijgen in een nieuw semester per e-mail uit. Dan vertel ik dat ik tijdens de colleges een schrijftolk bij mij heb en waarom dat is. Sowieso moet ik altijd navragen of de plek waar ik heen ga, rolstoeltoegankelijk is. Als dat zo is dan vraag ik altijd of er een stopcontact in de buurt is voor mijn schrijftolk en of er een stoel en een tafel voor hem/haar aanwezig zijn. Eigenlijk moet ik er alleen op letten dat er voldoende ruimte is voor mij en de schrijftolk om rustig te kunnen zitten. " 

Klik is belangrijk

"Het feit dat mijn schrijftolk een bekend gezicht voor mij is, maakt alle dingen die ik doe en waar ik naartoe ga, minder spannend. Ze gaan overal met mij mee naartoe, naar de mensen bij wie ik interviews moet afnemen, naar college en werkgroepen. Ze komen naar de teamvergaderingen die ik houd met mijn zorgteam. Ze gaan zelfs mee naar cabaretvoorstellingen. Ik ben blij en ook wel een beetje verwend met mijn tolken, want ze helpen mij ook met het inpakken van mijn tas en als ik mijn jas aan of uit moet doen. Ze zijn er altijd voor mij en nemen een deel van mijn zorgen weg. Eigenlijk hebben zij mij als klant gekozen en gelukkig klikt het.”

Volg Pauline via haar blog Paulinegransier.com en Twitter @Pauline_Poet