Ik kan weer meedoen in groepsbijeenkomsten

Toen Gre (58 jaar, slechthorend) merkte dat ze steeds minder zichzelf was tijdens groepsbijeenkomsten, besloot ze een schrijftolk in te gaan zetten. 'Ik durfde niet meer te reageren op stellingen, bang dat iemand anders al hetzelfde had gezegd. Ik werd een soort stil muurbloempje, iets wat ik totaal niet ben'.

Foto: Gre Krijn achter haar bureau

Ik ben van kinds af aan slechthorend, maar in de loop der jaren is het steeds slechter geworden. Op dit moment hoor ik rechts nog wat lage tonen en links ben ik doof. Sinds 2012 heb ik een CI.

Projectleider op school

Ik werk bij Scalda, een mbo-school. Na vele jaren lesgeven ging het niet helaas niet meer. Op een gegeven moment ben ik overgestapt naar een ondersteunende baan op school. Momenteel werk ik als projectleider. Eén van de projecten waar ik me bijvoorbeeld mee bezig houd is Food Lab. Hierin breng ik het bedrijfsleven en de horecaopleidingen bij elkaar. Denk bijvoorbeeld aan gastlessen van chefs, excursies naar bedrijven en een Food Expo. Een ander project is het opzetten van de praktijkroute. Op dit moment bezoek ik de bedrijven die belangstelling hebben om mee te doen.

Voorzitter bij vergaderingen

Voor mijn werk heb ik regelmatig vergaderingen en dat gaat prima. Ik heb als projectleider vaak de rol van voorzitter en dat is erg fijn. Iedereen praat mijn kant op en ik bewaak de orde in de bijeenkomst. Ik moet ook vaak naar landelijke bijeenkomsten, maar daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Ik voelde me heel ongelukkig. Het plenaire deel kon ik goed volgen maar de vragen en opmerkingen uit de zaal niet. Ik durfde niet te reageren op stellingen omdat ik bang was dat iemand anders al gezegd had wat ik wilde zeggen. Ik gaf een beeld van mezelf dat totaal niet klopte: een soort stil muurbloempje, iets wat ik totaal niet ben.

Over je schaduw heen stappen

Het heeft even geduurd totdat ik eraan toe was om een schrijftolk in te zetten. Ik loop niet graag te koop met mijn slechthorendheid en met een tolk vestig je daar wel de aandacht op, het wordt zichtbaar. De eerste keer dat ik een schrijftolk inzette, was werkelijk een verademing. Ik kon weer reageren omdat ik wist wat de anderen hadden gezegd. Ik kon weer meedoen. Vooraf leg ik zelf uit wat de tolk komt doen en dat doe ik meestal een beetje komisch. Ik zeg dat de tolk voor live-ondertiteling zorgt. In de pauzes komen mensen dan vaak naar mij of de tolk toe omdat ze nieuwsgierig zijn hoe het precies werkt. Wel grappig, ik word nu sneller herkend als die vrouw met die tolk.

Wat ik belangrijk vind in de samenwerking met een tolk? Ik vind het fijn als tolken proactief zijn en letten op dingen als: naar het raam zitten, de verlichting, de akoestiek en dergelijke. Daarnaast is het prettig als het klikt. Vaak bespreken we achteraf hoe het ging. Op die manier wordt de samenwerking steeds beter.

Ook een tolk inzetten?

Denk jij net als Gre baat te hebben bij het inzetten van een tolk? Je kunt een tolk vergoed krijgen in verschillende situaties. Heb je vragen? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.