Met een gebarentolk is het meer ontspannen

Selena den Besten (doof) werkt full time als groepsleerkracht op de Dr. M. Polanoschool in Rotterdam. De school waar ze zelf als klein meisje al les kreeg in Nederlandse Gebarentaal. 

'Ik ben vanaf mijn geboorte doof. Ik heb dove ouders en een aantal van mijn familieleden zijn ook doof of slechthorend. Ik ben opgegroeid in Rotterdam en ging daar ook naar speciale basisschool voor doven en slechthorenden'.

'Ik wilde bij mij ouders blijven'

Toen Selena in groep 7 zat kreeg ze het advies om na de basisschool door te stromen naar de havo. Dit betekende wel dat ze moest kiezen tussen een horende school in de buurt of de Guyotschool in Haren. Uiteindelijk koos ze voor een horende middelbare school in Rotterdam: 'Ik wilde graag bij mij ouders blijven. In groep 8 ben ik samen met een klasgenoot gaan wennen op een horende basisschool. Dat gebeurde één keer per week. Op die manier kon ik ook alvast een beetje wennen aan het volgen van lessen met een tolk'.

Opnieuw integreren

Na twee jaar VMBO bleek dat Selena prima naar de havo kon, ze wisselde van locatie. 'Het was niet altijd makkelijk, zeker het derde jaar niet. Er gingen weinig klasgenoten mee naar de nieuwe locatie en ik moest dus helemaal opnieuw beginnen/integreren. Om goed te kunnen starten ging de tolk ook mee in de pauzes. Na een tijdje kon ik zelf communiceren met klasgenoten omdat ze ook wat gebaren kende. Soms schreef ik dingen op. Daarnaast heb ik ook veel tijd besteed aan goede voorlichting. Ik had een boekje gemaakt met informatie over doofheid en tolkinzet. Mijn klasgenoten en docenten reageerde hier heel enthousiast op'.

Vanaf groep 6 wilde Selena al juf worden. Daarom ging ze na het behalen van haar diploma naar de PABO. 'Het scheelde dat de school al ervaring had met dove studenten. Mijn studiegenoten hielden rekening met mij, door bijvoorbeeld van stoel te ruilen of ergens anders te gaan zitten. Ik voelde me helemaal thuis daar'.

Leerkracht op mijn eigen schooltje

Nu werkt Selena als leerkracht op de school waar ze ooit zelf is begonnen. 'Ik werk in een doofvriendelijke omgeving. Mijn collega's beheersen minimaal NmG en dat is fijn. Toch is het prettig dat ik tolken kan inzetten bij vergaderingen. De gesprekken gaan heel snel. Wanneer iemand klaar is met zijn verhaal begint de ander weer. Een tolk geeft mij meer rust bij grote groepen mensen'.

Wees duidelijk wat je verwacht van de tolk

Op de vraag of ze nog tips heeft voor andere tolkgebruikers is ze heel duidelijk: 'Een goede samenwerking met een tolk is essentieel. Geef vooraf zoveel mogelijk informatie over het onderwerp, de agendapunten enzovoorts. Wees daarnaast duidelijk over wat je verwacht van de tolk. Op deze manier werkt het voor mij het meest prettig!'