'Met een schrijftolk hou ik meer energie over'

Rick Brouwer (48) werkt bij de gemeente Schiedam als financieel consulent. Hij is behoorlijk slechthorend en draagt echte powertoestellen. Daarnaast is hij slechtziend met een kokervisus van 10 graden, het is alsof hij door een rietje kijkt. Hij heeft het Ushersyndroom.

Rick Brouwer

Hoe ben je met Tolknet in aanraking gekomen?

“Ik heb een uitdagende baan.  Als financieel consulent ben ik een spin in het web voor interne klanten, teamleiders en directie, maar ook het College van Burgemeester & Wethouders. Ik heb op veel manieren overleg met verschillende mensen. In 2012 kwam ik na mijn revalidatie bij het Loo Erf via een andere Usher lotgenoot in aanraking met schrijftolken. Dit was bij een ervaringssessie van de NVVS. Dit beviel zo goed dat ik de mogelijkheid om een schrijftolk in te zetten op het werk heb besproken met mijn teamleider. Ook hij werd erg enthousiast. Ik heb eerst getwijfeld zal ik het wel, zal ik niet? Tot ik dacht: gewoon doen en ervaren! Toen ben ik in het diepe gesprongen en heb mij ingeschreven bij Tolknet. Daarna heb ik meteen in Tolkmatch voor de eerste keer een tolkaanvraag gemaakt.”

Rick Brouwer tweet

Hoe zet je een schrijftolk in?

“Het ging om een pittige bijeenkomst dus het was erg spannend voor mijzelf, maar ook voor mijn collega’s. Ik heb hun vooraf uitgelegd wat een schrijftolk is en doet. Samen met mijn teamleider heb ik overlegd hoe we de tolk het beste kunnen inzetten. De workshop zou bij elkaar drie uur duren en daarom had ik een teamtolk aanvraag ingediend bij het UWV. Die werd helaas afgewezen.

Op de dag zelf ging het toch hartstikke goed. De schrijftolk heeft gelijk een stoel gepakt en is naast een tafel gaan zitten. Ik kon rustig alles nalezen en hoefde niet mijn uiterste best te doen om alles te verstaan. Het werken in kleine groepjes kon ik met mijn solo apparatuur goed volgen. Het was heerlijk dat ik zelf kon kiezen wanneer welke communicatieoplossing het beste bij mij en de situatie paste. Ik heb die middag door inzet van mijn schrijftolk inzicht gekregen in waar we met mijn werk naar toe gaan groeien en kan ik zo zelf mijn eigen koers daarin bepalen.”

Wat zijn de voordelen van het inzetten van een tolk?

“In het begin was het even wennen. De schrijftolken moesten het financieel vakjargon nog leren. En horende collega’s moesten leren dat ze niet door elkaar moeten praten, maar daar heeft iedereen baat bij. Nu maak ik regelmatig gebruik van schrijftolken. Ik heb een vast groepje die ik benader via Tolkmatch. Binnenkort gaan er weer een aantal verzoeken de deur uit. Ik ben ontzettend blij dat ik mij toch heb ingeschreven. Vergaderen kost mij nu veel minder energie en ik haal eerder de essentie uit de gesprekken!”