Wees open en eerlijk, dat is zoveel meer ontspannen

Esmeralda Prinsen (doof aan één oor) is 43 jaar en werkt als verpleegkundige in de ouderenzorg. Drie jaar geleden krijgt ze een BAHA aangemeten. Sinds kort heeft ze de schrijftolk ontdekt en er is een wereld voor haar open gegaan! 

'Sinds mijn 10e ben ik volledig doof aan mijn linkeroor. Drie jaar geleden ben ik het traject ingegaan voor een BAHA*. Dat was erg emotioneel en spannend. De KNO-arts en audioloog waren verbaasd dat ik mij al die jaren had weten te redden zonder hulpmiddelen. Aan de ene kant was ik trots op mezelf: ik had me immers al die jaren in de horende wereld weten te redden. Aan de andere kant kwam ook het besef: waarom heb ik zo lang zoveel van mezelf gevraagd?'

Nog meer mogelijkheden

Als Esmeralda eenmaal een BAHA heeft, gaat er een wereld voor haar open. Ze komt erachter dat er nog meer mogelijkheden zijn. 'Op een christelijke conferentie zag ik voor het eerst gebarentolken en schrijftolken aan het werk. Dat beviel me zo ontzettend goed! Thuis ben ik op internet gaan zoeken en kwam ik uiteindelijk op de website van Tolknet terecht'.

Alles volgen zonder extra inspanning

Begin dit jaar gaat Esmeralda voor haar werk naar een conferentie. Van het UWV krijgt ze uren voor het congres en kan ze uitproberen of een schrijftolk haar zou kunnen helpen. Het blijkt een hele goede zet: 'Ik kreeg ineens alles mee! Voorheen was ik tijdens een congres extra alert, zocht ik een plek vooraan en deed ik veel navraag. Nu kon ik heel ontspannen alles volgen. Vooral de ontspanning en de rust vind ik heel prettig, want een conferentie is zeer vermoeiend. Zonder schrijftolk zou het voor mij dubbel zo vermoeiend zijn'.

Een opleiding volgen met een schrijftolk

Na de positieve ervaringen met een schrijftolk wil Esmeralda bij haar nieuwe opleiding tot geriatrisch verpleegkundige ook een schrijftolk inzetten. Bij het aanvragen van een tolkvoorziening loopt ze tegen een aantal dingen aan. Via Facebook neemt ze contact op met Tolknet. Met behulp van een paar adviezen is de voorziening voor september nu gelukkig geregeld. Vol vertrouwen gaat ze de nieuwe opleiding in. 'Met een schrijftolk ben ik niet bang meer dat ik wat mis. Zelfs als er een telefoon afgaat krijg ik het mee. Als ik andere mensen zie lachen, weet ik nu ook waarom ze lachen'.

Hilarische situaties

Op de vraag of ze nog een tip heeft voor andere slechthorenden antwoordt ze: 'wees open en eerlijk, dat is zoveel meer ontspannen. Op die manier creëer je ook meer begrip vanuit de horende wereld. Daarnaast vind ik humor en zelfspot ook heel belangrijk. Ik hoor dingen vaak maar voor de helft en denk dan te weten waar het gesprek over gaat. Dit levert soms hilarische situaties op. Mijn man en kinderen zijn eraan gewend en we lachen heel wat af samen'.

Ook een tolk inzetten?

Denk jij net als Esmeralda baat te hebben bij het inzetten van een tolk? Je kunt een tolk vergoed krijgen in verschillende situaties. Heb je vragen? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

*BAHA: Bone Anchored Hearing Aid/Botverankerd Hoortoestel