Tolk mee naar het buitenland

Ga je naar het buitenland voor een studie- of zakenreis? Of ben je een stedentrip aan het plannen? Je kunt een gebaren- of schrijftolk meenemen naar het buitenland als je hiervoor toestemming hebt.

Afhankelijk van het soort reis dat je gaat maken, kun je een tolk inzetten in het buitenland. Voor vergoeding van uren in het buitenland moet je altijd vooraf toestemming vragen.

Ga je op vakantie?

Je kunt op vakantie een tolk meenemen. De tolk zet je bijvoorbeeld in bij een rondleiding in het museum of als je uit eten gaat. Maak een inschatting hoeveel leefuren je nodig denkt te hebben. Ga je over de 30 uren heen? Vraag dan extra uren aan bij Tolkcontact

Op studiereis naar het buitenland?

Neem je een tolk mee naar het buitenland voor je studie? Vraag hiervoor toestemming bij UWV. De tolkinzet in het buitenland gaat deels van je onderwijsuren af (UWV) en deels van je leefuren (Tolkcontact). UWV vergoedt maximaal 4 uur per dag. 

Voor je werk naar het buitenland?

Ga je voor je werk naar het buitenland en wil je daarbij een tolk inzetten? Vraag hiervoor toestemming bij UWV. De tolkinzet in het buitenland gaat af van je werkuren. UWV vergoedt maximaal 8 uur per dag.

Reis- en verblijfkosten van de tolk

Je hebt toestemming ontvangen en de gemaakte tolkuren worden vergoed. Maar hoe zit het met de kosten van de reis en het verblijf van de tolk? In beide situaties, bij een vakantie en studie- of werkreis, gelden de volgende regels:

  • De reis- en verblijfskosten voor de tolk worden niet vergoed.
  • De reiskosten binnen Nederland worden op de eerste en laatste dag vergoed tot een maximum van 60 km (in geval van vakantie) of 110 km (in geval van school- of werkreis). Bijvoorbeeld de reis van de tolk naar en van het vliegveld.

Tolkinzet in de praktijk

Een tocht naar Lourdes, volgens velen een bijzondere ervaring. Conny ging er maar liefst twintig keer heen. Bij de eenentwintigste keer besloot ze een schrijftolk in te zetten voor alle communicatie tijdens de reis. Lees meer praktijkverhalen van mensen die een tolk inzetten in privésituaties.

Vragen over je reis naar het buitenland?

Heb je specifieke vragen over het meenemen van een tolk naar het buitenland? Neem dan contact op met Tolknet.