Naar het politiebureau? Neem een tolk mee!

Wil je aangifte doen bij de politie of ben je opgeroepen voor een getuigenis? Vind je het belangrijk dat je de politiemedewerkers goed kunt volgen? Zet een tolk gebarentaal of schrijftolk in.

Heb je soms moeite met het verstaan van een politieagent? Zorg dat je de vragen en het advies van politiemedewerkers goed kunt volgen door de inzet van een tolk. In Nederland krijg je een vergoeding voor het inzetten van een gebaren- of schrijftolk in politiesituaties.

Wie regelt de tolk?

Soms is de politie verantwoordelijk voor het regelen van een tolk. In andere situaties kun je zelf een tolk regelen. Bekijk per situatie wie de tolk regelt.

  • Aangifte doen of een vraag stellen? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een tolk.
  • Ben je opgeroepen als getuige of verdachte? Dan is de politie verplicht een tolk voor je te regelen. Bijvoorbeeld bij diefstal, fraude of geweldpleging.

 Ga je naar de politie om een andere reden dan hierboven staat? Twijfel je of je een tolk kan inzetten? Of vraag je je af wie de tolk moet regelen? Neem contact op met Tolknet voor advies.

Werk je bij de politie?

Ben je werkzaam bij de politie? Kijk op de speciale pagina voor politiemedewerkers. Zie wat jij kunt doen in de communicatie met doven en slechthorenden. Lees de tips en ervaringsverhalen van je collega’s bij de politie. 

Tolkinzet in de praktijk

 Marijke is doof en heeft ooit aangifte gedaan van diefstal, hierbij zette ze een tolk gebarentaal in. Hoe dat haar is bevallen? Bekijk haar ervaring:

Benieuwd naar ervaringen van anderen? Lees de praktijkverhalen van mensen die een tolk inzetten in het politiesituaties.

Zet een justitietolk in!

Wij adviseren om een tolk in te zetten die gespecialiseerd is als justitietolk. Gespecialiseerde tolken staan ingeschreven bij de Stichting Instituut Gerechtstolken en Vertalers (SIGV). Bekijk de informatiefilm in gebarentaal over wat een gespecialiseerde justitietolk precies inhoudt.


Voor ondertiteling: klik in het videoscherm rechts onderin op het vierkantje

Noodsituaties

Moet je met spoed naar het politiebureau? Neem dan contact op met het spoednummer van Tolkcontact. Tolkcontact is 24/7 te bereiken als je met spoed een tolk nodig hebt voor een privésituatie. Tolkcontact regelt dan direct een tolk voor jou.