Een tolk inzetten in privésituaties

In het dagelijks leven is het belangrijk dat je goed met iedereen kunt communiceren. Als je doof of slechthorend bent kun je in verschillende situaties in je vrije tijd een tolk inzetten. Bijvoorbeeld tijdens een familiefeest, een kookcursus of op de sportclub.

Heb je soms moeite met het volgen van je zwemles en kost dat extra energie? Is het voor jou lastig om bij een bezoek aan een museum de gids te verstaan? Dan kan een schrijftolk of gebarentolk iets voor jou zijn. Door het inzetten van een tolk krijg je alles goed mee. De tolk vertaalt alles wat er gezegd wordt, ook de omgevingsgeluiden. In Nederland krijg je een vergoeding voor het inzetten van een gebaren- of schrijftolk in privésituaties.

In welke privésituaties kan ik een tolk inzetten?

Een gebaren of schrijftolk kun je in verschillende privé situaties inzetten, bijvoorbeeld:

  • Tijdens een familiefeest, bruiloft of verjaardag;
  • Bij een begrafenis of condoleance;
  • Bij het volgen van rijlessen of het afleggen van een rijexamen;
  • Bij alle sportlessen op de spotclub en vereniging, bijvoorbeeld bij judoles;
  • Tijdens een kookworkshop, museumbezoek, boekpresentatie of een lezing over een willekeurig onderwerp;
  • Bij vrijwilligerswerk.

Tolkinzet in de praktijk

Femke is doof en heeft een CI. Bij alle zwemlessen was een tolk Nederlandse Gebarentaal aanwezig, daardoor is Femke er optimaal bij betrokken. Lees meer praktijkverhalen van mensen die een tolk inzetten in privésituaties.

Ziekenhuis of politie

Onder privésituaties vallen ook gesprekken in het ziekenhuis, bij de huisarts en tandarts maar ook een gesprek bij de rechtbank en de politie bijvoorbeeld als je aangifte moet doen. Bekijk voor meer informatie over deze specifieke situaties de volgende opties: