Naar de rechtbank? Zet een tolk in!

Ben je betrokken bij een rechtszaak of een strafzaak? Wil je alles goed kunnen volgen? Zet een tolk gebarentaal of schrijftolk in.

Heb je soms moeite met het volgen van een gesprek in de rechtbank? Zorg dat je alles wat er gezegd wordt in de rechtbank goed mee krijgt door de inzet van een tolk. In Nederland krijg je een vergoeding voor het inzetten van een gebaren- of schrijftolk in rechtbanksituaties.

Wie regelt de tolk?

Soms is de rechtbank verantwoordelijk voor het regelen van een tolk. In andere situaties kun je zelf een tolk regelen. Bekijk per situatie wie de tolk regelt.

  • Ben je betrokken bij een rechtszaak? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een tolk. Bijvoorbeeld bij een rechtszaak over het ontbinden van een contract, het aanvragen van een scheiding of alimentatie.  
  • Ben je verdachte in een strafzaak? Dan is de rechtbank verplicht een tolk voor je te regelen. Bijvoorbeeld bij diefstal, fraude of geweldpleging.
  • Ben je een bezoeker van de rechtbank? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een tolk. Bijvoorbeeld wanneer je een rechtszaak van iemand anders, zoals een familielid, gaat bijwonen.

Ga je naar de rechtbank om een andere reden dan hierboven staat? Twijfel je of je een tolk kan inzetten? Of vraag je je af wie de tolk moet regelen? Neem contact op met Tolknet voor advies.

 Zet een justitietolk in!

Wij adviseren om een tolk in te zetten die gespecialiseerd is als justitietolk. Gespecialiseerde tolken staan ingeschreven bij de Stichting Instituut Gerechtstolken en Vertalers (SIGV). Bekijk de informatiefilm in gebarentaal over wat een gespecialiseerde justitietolk precies inhoudt.


Voor ondertiteling: klik in het videoscherm rechts onderin op het vierkantje