Een schrijftolk, wat is dat?

Ben je doof of slechthorend en heb je soms moeite met het volgen van een gesprek of vergadering? Misschien is een schrijftolk iets voor jou. Een schrijftolk typt alles wat er gezegd wordt op spreeksnelheid mee. Op deze manier spaar je energie en kun je toch alles volgen wat er wordt gezegd.

Hoe werkt een schrijftolk?

Iedere schrijftolk heeft een speciaal toetsenbord, het veyboard. Deze kan worden aangesloten op een laptop, tablet of via een beamer op een groot scherm. Zo kan de schrijftolk tijdens een college achterin zitten, terwijl jij de tekst meeleest op de tablet voor je. Daarnaast hebben sommige schrijftolken een extra toevoeging:  

  • Text on Top; een draadloze oplossing om live- ondertiteling te verzorgen bij een presentatie of congres. 
  • Velo-walker; de schrijftolk heeft een draagbare veyboard met daarbij een tablet. Zo kan de schrijftolk met je mee lopen bij bijvoorbeeld een rondleiding in het museum.

Het lettertype van de tekst kan aangepast worden naar de gewenste grootte. Ook de achtergrondkleur kan worden aangepast. Dit is vooral handig als je minder goed ziet. 

Je hoeft geen gebaren te kennen

Voor iedereen die minder hoort kan een schrijftolk een goede oplossing zijn. Je hoeft immers geen gebaren te kennen om gebruik te maken van een schrijftolk!

Wanneer kun je een schrijftolk inzetten?

Een schrijftolk kun je in verschillende situaties (onderwijs, werk en privé) inzetten. Bijvoorbeeld tijdens een overleg of college. Maar ook als je naar de huisarts gaat of een cursus filosofie wilt volgen. Op deze manier ben je verzekerd van goede communicatie.

Vergoeding door de overheid

De inzet van een tolk wordt in Nederland door de overheid vergoed voor iedereen die doof of slechthorend is. Kijk op de pagina over vergoedingen hoe je dit kunt aanvragen.

Hoe regel je een schrijftolk?

Tolknet kan je helpen bij het vinden van een schrijftolk. Bemiddeling door Tolknet is gratis voor doven en slechthorenden. Om gebruik te maken van onze tolkbemiddeling, schrijf je je eenmalig gratis in.

Meer informatie over inschrijven