Naar het ziekenhuis of de dokter? Neem een tolk mee!

Heb je een gebroken been of een allergie en moet je naar het ziekenhuis? Vind je het belangrijk om de artsen en verpleegkundigen goed te kunnen volgen? Zet een tolk gebarentaal of schrijftolk in. 

Heb je soms moeite met het verstaan van de dokter of de verpleegkundige? Heb je bijvoorbeeld niet goed verstaan of het verband er nu wel of niet af mag? Zorg dat je de vragen en het advies van het ziekenhuispersoneel goed kunt volgen door de inzet van een tolk.

Een tolk inzetten in het ziekenhuis

Je bent als patiënt zelf verantwoordelijk voor het inzetten van een tolk in het ziekenhuis. Ben je zelf niet in staat om een tolk in te zetten? Vraag het ziekenhuis of zij dit voor je willen regelen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. In Nederland krijg je een vergoeding voor het inzetten van een gebaren- of schrijftolk bij medische situaties. Dit wordt vergoed vanuit de tolkvoorziening voor privésituaties.

Werk je in de zorg?

Ben je werkzaam in de zorg? Kijk op de speciale pagina voor ziekenhuismedewerkers om te zien wat jij kunt doen in de communicatie met doven en slechthorenden. Lees de tips en ervaringsverhalen van collega’s uit je vakgebied.

Tolkinzet in de praktijk

'De tolk is voor mij m'n oren en ogen.'

Anne is doof en zet regelmatig een tolk gebarentaal in als ze naar het ziekenhuis gaat. Hoe dat haar bevalt? Bekijk het verhaal van Anne:

Benieuwd naar ervaringen van anderen? Lees de praktijkverhalen van mensen die een tolk inzetten in het ziekenhuis.

Noodsituatie

Moet je met spoed naar het ziekenhuis? Neem dan contact op met het spoednummer van Tolkcontact. Tolkcontact is 24/7 te bereiken als je met spoed een tolk nodig hebt voor een privésituatie. Tolkcontact regelt dan direct een tolk voor jou.