Politie

Werk je bij de politie en heb je te maken met een dove of slechthorende burger? Goede communicatie is van groot belang! Via Tolknet regel je gemakkelijk een gebarentolk of schrijftolk (ook wel 'doventolk' genoemd). Op dit gedeelte van de website vind je meer informatie en tips over het inzetten van een tolk in een politiesituatie.

Stichting Tolknet is het landelijke kenniscentrum op het gebied van tolkinzet voor doven en slechthorenden. Je kunt bij ons terecht voor advies over het vinden van een geschikte tolk of om direct een gebaren- of schrijftolk regelen.

Regel direct een tolk via Tolknet.

Een geschikte tolk zoeken

Bij het inzetten van een tolk in een politiesituatie ben je gebonden aan een aantal regels. Bij repressief contact is de politie verplicht om een tolk in te zetten. Bij niet repressief contact is het de verantwoordelijkheid van de burger zelf. Lang niet iedereen met (ernstig) gehoorverlies is zelf op de hoogte van de mogelijkheden. Op deze pagina lees je meer over hoe je (zelf) een tolk kunt zoeken en wat de kosten zijn.

Extra aandacht voor communicatie

Als politieagent is het goed om je te realiseren dat de communicatie met een dove of slechthorende burger meer aandacht nodig heeft. Wil je weten waar je rekening mee kunt houden? Bekijk onze communicatietips.

‘Ik roep alle collega’s op om een tolk in te zetten’

Jan is wijkagent in Ede. Hij roept alle collega’s op in communicatie met een dove of slechthorende burger, een tolk in te zetten. Benieuwd naar zijn ervaring?