Declareren Participatiewet

Ga je een opdracht tolken voor een klant met een tolkvoorziening onder de Participatiewet? Lees hier hoe je deze opdracht kan declareren.

Declareren bij VNG

De uitvoering van de tolkvoorziening onder de Participatiewet is door VNG ondergebracht bij UWV. Om te declareren maak je gebruik van het declaratieformulier van VNG. Declaraties kunnen per post worden opgestuurd naar het volgende adres:

Aanvraag Voorzieningen Gemeenten
Postbus 11116
9700 CC Groningen

Tarieven

Wanneer je tolkt voor iemand onder de Participatiewet gelden de volgende tarieven:

  • Uurtarief van € 53,33 (excl. btw);
  • Kilometervergoeding van € 0,60 (excl. btw).

Buiten normale werktijden mag je een toeslag rekenen boven het uurtarief:

Toeslag

Tijden en dagen

20% ma t/m vrij van 6.00 – 8.00 uur en van 18.00 – 22.00 uur
30% zaterdag van 6.00 – 22.00 uur
40% ma t/m zat van 22.00 – 6.00 uur
45% zon- en feestdagen

Maximale reiskostenvergoeding

De reiskostenvergoeding van € 0,60 (excl. btw) per kilometer (op basis van de ANWB-routeplanner ‘snelste route’) geldt tot maximaal 60 kilometer enkele reis. Voor bepaalde regio’s geldt een maximum van 90 kilometer enkele reis. Op de postcodekaart vind je de regio’s en postcodes waarvoor de uitzondering geldt. Tolk je voor iemand met doofblindheid? In dit geval geldt er geen maximum aantal kilometers. Je kunt ook de extra kilometers declareren om een doofblinde klant op te halen en thuis te brengen. 

Annulering tolkopdracht

Bij annulering binnen 24 uur voor aanvang van de opdracht wordt de geannuleerde tijd voor 50% vergoed. Dit geldt zowel wanneer de hele opdracht wordt geannuleerd, als wanneer een deel van de opdracht wordt geannuleerd.

Voorbeeld: je bent aangevraagd voor twee uur, maar de opdracht is na anderhalf uur al afgelopen. Je kunt een half uur aan geannuleerde tijd declareren.

De geannuleerde tijd moet minimaal 15 minuten bedragen. Bij een volledige annulering van de opdracht kan er geen reisvergoeding worden gedeclareerd, tenzij de tolk op het moment van de volledige annulering al ter plaatste is. In dat geval geldt een reisvergoeding van 50%.

Teamtolken

Wanneer er sprake is van teamtolken worden beide tolken voor 100% vergoed.

Tolken op afstand

Voor tolken op afstand mag je 130% berekenen.

Vragen

Heb je een vraag over het declareren? Neem dan contact met ons op.