Tolkvergoeding voor zzp’ers

Werk je als zzp’er of ben je van plan om een eigen bedrijf te starten? Als startende zelfstandige kun je hiervoor een tolkvoorziening (ook ‘tolkuren’ genoemd) bij UWV aanvragen.

Wanneer kom je als zzp’er in aanmerking voor een tolkvoorziening van UWV?

  • Als je een startende zelfstandige bent. Je kunt dan zowel voor- als na jouw start als zelfstandige een tolk inzetten. Bijvoorbeeld bij een gesprek over het opstellen van een ondernemingsplan. 
  • Als je al als zelfstandige werkzaam bent en kunt aantonen dat je bij de start van je werkzaamheden als zzp’er al een gehoorbeperking had.

Twijfel je of je in aanmerking komt of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

Hoelang heb je recht op een tolkvoorziening?

Nadat je drie jaar als zelfstandige werkzaam bent bekijkt UWV jaarlijks of je nog steeds in aanmerking komt voor een tolkvoorziening. UWV hanteert hierbij een inkomensgrens. Als je gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar lager is dan €84.892,14 dan behoudt je het recht op een tolkvoorziening. Als je in die periode gemiddeld meer hebt verdiend, kom je niet meer in aanmerking voor een tolkvoorziening. 

Je komt niet in aanmerking voor een tolkvoorziening voor zzp’ers:

  • Als je bij de start als zelfstandige geen gehoorbeperking (én ook geen andere structurele functiebeperking) had.

Voorbeeld: Lieke werkt sinds een jaar als zelfstandig personeelsadviseur. Een paar maanden na de start van haar bedrijf wordt ze slechthorend. Lieke kan geen aanspraak meer maken op de tolkvoorziening.

Hoeveel krijg je vergoed?

Je krijgt maximaal 25% van je werktijd als zzp’er een tolk vergoed. UWV gaat ervan uit dat je niet elke week evenveel tolkuren nodig hebt. De ene week heb je misschien twee uur een tolk nodig, de andere tien uur.

Meer informatie?

Heb je aan de hand van deze informatie nog vragen of kunnen we je ergens mee helpen? Neem dan contact met ons op. Op de website van UWV vind je meer informatie over de tolkvoorziening voor zzp'ers.