Tolkvergoeding voor zzp’ers

Ga je als zzp’er werken of ben je van plan om een eigen bedrijf te starten? Als startende zelfstandige kun je hiervoor een tolkvoorziening (ook ‘tolkuren’ genoemd) bij UWV aanvragen.

Wanneer kom je als zzp’er in aanmerking voor een tolkvoorziening van UWV?

  • Als je een startende zelfstandige bent. Je kunt dan zowel voor- als na jouw start als zelfstandige een tolk inzetten. Bijvoorbeeld bij een gesprek over het opstellen van een ondernemingsplan.
  • Als je de tolkvoorziening binnen drie jaar na je start als zzp’er aanvraagt. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je bij de start van je werkzaamheden als zzp’er al een gehoorbeperking had.

Hoelang heb je recht op een tolkvoorziening?

Nadat je drie jaar als zelfstandige werkzaam bent bekijkt UWV jaarlijks of je nog steeds in aanmerking komt voor een tolkvoorziening. UWV hanteert hierbij een inkomensgrens. Als je gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar lager is dan €82.385,55 dan behoudt je het recht op een tolkvoorziening. Als je in die periode gemiddeld meer hebt verdiend, kom je niet meer in aanmerking voor een tolkvoorziening.

Je komt niet in aanmerking voor een tolkvoorziening voor zzp’ers als je:

  • al langer dan drie jaar - zonder tolkvoorziening - werkzaam bent als zzp’er.

Voorbeeld: Jan werkt al vijf jaar als zelfstandig communicatieadviseur. In de afgelopen 5 jaar heeft hij geen tolkvoorziening voor zzp’ers aangevraagd. Jan kan geen aanspraak meer maken op de tolkvoorziening.

  • bij de start als zelfstandige geen gehoorbeperking had.

Voorbeeld: Lieke werkt sinds een jaar als zelfstandig personeelsadviseur. Een paar maanden na de start van haar bedrijf wordt ze slechthorend. Lieke kan geen aanspraak meer maken op de tolkvoorziening.

Hoeveel krijg je vergoed?

Je krijgt maximaal 15% van je werktijd als zzp’er een tolk vergoed. UWV gaat ervan uit dat je niet elke week evenveel tolkuren nodig hebt. De ene week heb je misschien twee uur een tolk nodig, de andere tien uur.

Starten vanuit een uitkering van de gemeente

Start je als zzp’er vanuit een uitkering van de gemeente? Dan kun je via de gemeente een aanvraag indienen bij UWV. Ga hiervoor naar de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente waar je staat ingeschreven.

Meer informatie?

Heb je aan de hand van deze informatie nog vragen of kunnen we je ergens mee helpen? Neem dan contact met ons op. Op de website van UWV vind je meer informatie over de tolkvoorziening voor zzp'ers.