Voor wie is een tolk geschikt?

Een gebaren- of schrijftolk helpt niet alleen om de ander te kunnen begrijpen, maar ook om zelf begrepen te worden. Daarom zetten veel mensen een tolk in. Dove en doofblinde mensen, maar ook slechthorenden of mensen met een cochleair implantaat (CI). Zo verloopt de communicatie voor alle gesprekspartners een stuk makkelijker.

Als je een tolk inzet, kun je kiezen uit verschillende tolkmethoden. De gebruiker hoeft niet per se gebarentaal te kennen om baat te hebben bij een tolk. Welke vorm van tolkinzet handig is, verschilt per persoon en situatie.

Doof

Voor dove mensen is een tolk vaak een uitkomst in het contact met horende mensen die geen gebarentaal kennen. Wanneer iemand doof geworden is en de ervaring met gebarentaal zijn van belang bij de keuze voor een tolkmethode. Veel dove mensen zullen de voorkeur geven aan een tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT), maar ook Nederlands met ondersteunende Gebaren wordt veel gebruikt (NmG).
Meer over Doofheid

Slechthorend

Als je gehoor achteruitgaat of je al langer slechthorend bent, denk je misschien niet direct aan een tolk. Toch kunnen situaties zoals vergaderingen of groepsactiviteiten vermoeiend en moeilijk te volgen zijn. Een schrijftolk of een gebarentolk Nederlands met ondersteunende gebaren kan dan erg prettig zijn.
Meer over slechthorendheid

Cochleair implantaat (CI)

Met een cochleair implantaat kun je als doof persoon toch geluid en vaak ook spraak horen. Een fantastische uitvinding, maar het lost niet alle communicatie-uitdagingen op. Soms is het zinvol om toch een tolk in te zetten. Bijvoorbeeld als het belangrijk is dat je alles meekrijgt op school of in belangrijke gesprekken en vergaderingen.
Meer over CI

Doofblind

Ben je doofblind, dan ben je niet altijd 100% doof en 100% blind. Maar door de dubbele beperking kan communicatie een grote uitdaging zijn. Welke communicatie-oplossingen je in kunt zetten hangt sterk af van hoeveel je nog kunt horen en zien. Voor mensen die vrijwel niks meer horen en zien, zijn er ‘tactiele’ tolkmethoden waarbij de handen van de tolk vastgehouden worden.
Meer over doofblindheid

Tolkinzet bedrijven en instellingen

Wil je als organisatie een tolk inzetten? Dan kun je via Tolknet een tolk regelen. Heb je vragen over tolkinzet? Neem dan contact op voor kosteloos advies.