Cochleair implantaat (CI) en tolkinzet

Met een CI kun je weer beter en meer horen. Toch zijn er situaties waarin je merkt dat je niet alles wat gezegd wordt, probleemloos kunt volgen. Als er veel door elkaar heen gepraat wordt, mis je veel. Die situaties kosten veel energie. Met een schrijf- of gebarentolk raak je minder vermoeid en volg je alles beter. In Nederland wordt de inzet van een tolk vergoed als je CI-drager bent.

Door je in te schrijven bij Tolknet, kun je eenvoudig een gebaren- of schrijftolk regelen. Ook kun je voor vragen over tolkinzet bij ons terecht. Inschrijven is gratis en eenvoudig.

Inschrijven bij Tolknet

Wanneer krijg je een tolk vergoed?

De overheid gebruikt als richtlijn voor toekenning van tolkvergoeding een gehoorverlies van 35 DB aan het beste oor. Het maakt niet uit wat de oorzaak of de vorm van je slechthorendheid is. Met een tolkvoorziening (vergoeding) voor je werk, opleiding of privésituaties kun je kosteloos een tolk inzetten, daar waar jij dat nodig vindt.

Welke tolkmethode past er bij je?

CI-dragers hebben verschillende achtergronden. Heb je al veel ervaring met tolken?  Dan weet je wel wat er bij je past. Heb je nog nooit een tolk ingezet? Dan kun je uitproberen welke tolkmethode het beste werkt voor jou.

  • Schrijftolk; geen gebaren maar ‘live’ ondertiteling
    Een schrijftolk kan heel prettig zijn wanneer je (nog) geen gebaren kent. Deze typt op spreeksnelheid alles wat er gezegd wordt. Ondertussen lees je mee op een tablet of laptop. Gesprekken zijn een stuk minder vermoeiend èn je kunt er zeker van zijn dat je alles goed mee hebt gekregen.
  • Tolk NmG; gesproken Nederlands ondersteunen met Gebaren.
    Als je al bekend bent met gebaren of interesse hebt in ondersteunende gebaren, dan is een tolk NmG (Nederlands met gebaren) erg handig. De tolk zorgt voor een duidelijk mondbeeld en ondersteunt het Nederlands met gebaren.
  • Tolk Nederlandse Gebarentaal;
    Als je eerste taal gebarentaal is, kan het prettig zijn om een tolk NGT in te zetten. Dit hangt helemaal af van je eigen voorkeur. Per situatie kun je bekijken wat de beste tolkmethode is en daar dan een tolk voor regelen.

Hoe werkt het inzetten van een tolk?

Je kunt een tolk aanvragen om op een vooraf afgesproken tijdstip en locatie bij je te tolken. Je kunt er ook voor kiezen om een gebarentolk op afstand in te zetten, via je smartphone, tablet of computer.

‘Ik vind het heel erg fijn om een tolk in de klas te hebben want dan kan ik de les beter begrijpen’

Noah is 11 jaar en heeft een CI. Op school zet zij een gebarentolk in. Waarom en hoe doet ze dat?

Bekijk meer praktijkvoorbeelden van mensen die een tolk inzetten op werk, school of in een privésituatie.