Doofheid en tolkinzet

Communiceren in de horende wereld is een uitdaging als je doof bent. Of je nu doof geboren bent, of op latere leeftijd doof geworden: je hoort niet wat er gezegd wordt. Je bent afhankelijk van wat horende collega’s, vrienden, leraren en andere gesprekspartners je willen vertellen. Met een gebaren- of schrijftolk weet je wél wat er gezegd wordt. In Nederland wordt de inzet van een tolk vergoed als je doof bent.

Door je in te schrijven bij Tolknet, kun je eenvoudig een gebaren- of schrijftolk regelen. Ook kun je voor vragen over tolkinzet bij ons terecht. Inschrijven is gratis en eenvoudig.

Inschrijven bij Tolknet

Wanneer krijg je een tolk vergoed?

Als je doof bent, kun je een tolk vergoed krijgen voor je werk, opleiding of privésituatie. Hiervoor bestaan verschillende tolkvoorzieningen die je apart moet aanvragen. Lees meer over de vergoeding van een tolk.

Welke tolkmethode past bij je?

Er zijn verschillende tolkmethoden voor doven en slechthorenden. Afhankelijk van de situatie en jouw persoonlijke voorkeur, kies je de tolkmethode die bij je past:

  • Doof geboren; ben je doof geboren of op jonge leeftijd doof geworden? Is Nederlandse Gebarentaal (NGT) jouw moedertaal?  Dan is het prettig om een tolk NGT in te zetten. Maar soms kan het ook handig zijn om voor een schrijftolk of tolk NmG te kiezen;
  • Plotsdoof; ben je ‘plots’ of in zeer korte tijd doof geworden? Dan is het handig om te kiezen voor een schrijftolk. Om een schrijftolk in te zetten hoef je geen gebaren te kennen. Afhankelijk van je kennis en interesse in gebaren, kun je er later ook voor kiezen om een gebarentolk (NGT of NmG) in te zetten.
  • Ben je op latere leeftijd langzaam doof geworden? Dan heb je weer andere ervaringen/voorkeuren. Ook dan is een schrijftolk of een tolk NmG erg handig!

Hoe werkt het inzetten van een tolk?

Je kunt een tolk aanvragen om op een vooraf afgesproken tijdstip en locatie bij je te tolken. Je kunt er ook voor kiezen om een gebarentolk op afstand in te zetten, via je smartphone, tablet of computer.

"De gebarentolk is mijn ogen en oren"

Anne is doof en zet regelmatig een gebarentolk in als zij naar het ziekenhuis gaat. Waarom en hoe doet ze dat?

Bekijk meer praktijkvoorbeelden van mensen die een tolk inzetten op werk, school of in een privésituatie.