Slechthorendheid en tolkinzet

Je kunt je prima redden met je hoortoestel en solo-apparatuur, maar in bepaalde situaties is communiceren lastig. Het kost je moeite om alles goed te volgen en na afloop ben je ontzettend moe. Denk bijvoorbeeld aan een teamvergadering of een leuke cursus in je vrije tijd. Met een schrijf- of gebarentolk kun je alles volgen. Bespaar jezelf een hoop energie en mis niks van het gesprek! In Nederland wordt de inzet van een tolk vergoed als je slechthorend bent.

Hoe slechthorend moet je zijn?

De overheid gebruikt als richtlijn voor toekenning van tolkvergoeding een gehoorverlies van 35 DB aan het beste oor. Het maakt niet uit wat de oorzaak of de vorm van je slechthorendheid is. Met een tolkvoorziening (vergoeding) voor je werk, opleiding of privésituaties kun je kosteloos een tolk inzetten, daar waar jij dat nodig vindt. Twijfel je of je in aanmerking komt voor een tolkvoorziening? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies. 

Persoonlijk advies

Door je in te schrijven bij Tolknet, kun je eenvoudig een gebaren- of schrijftolk regelen. Ook kun je voor vragen over tolkinzet bij ons terecht. Inschrijven is gratis en eenvoudig.

Inschrijven bij Tolknet

Tolkmethoden voor slechthorenden

Er zijn verschillende tolkmethoden voor doven en slechthorenden. Je bent natuurlijk vrij om te kiezen wat jij prettig vindt.

  • Schrijftolk; geen gebaren maar ‘live’ ondertiteling
    Een schrijftolk kan heel prettig zijn wanneer je (nog) geen gebaren kent. Deze typt op spreeksnelheid alles wat er gezegd wordt. Ondertussen lees je mee op een tablet of laptop. Gesprekken zijn een stuk minder vermoeiend èn je kunt er zeker van zijn dat je alles goed mee hebt gekregen.
  • Tolk NmG; gesproken Nederlands ondersteunen met Gebaren.
    Als je al bekend bent met gebaren of interesse hebt in ondersteunende gebaren, dan is een tolk NmG (Nederlands met gebaren) erg handig. De tolk zorgt voor een duidelijk mondbeeld en ondersteunt het Nederlands met gebaren.

Hoe werkt het inzetten van een tolk?

Je kunt een tolk aanvragen om  op een vooraf afgesproken tijdstip en locatie bij je te tolken. Je kunt er ook voor kiezen om een gebarentolk op afstand in te zetten, via je smartphone, tablet of computer.

'Een schrijftolk betekent dat ik veel meer mogelijkheden heb'

Benieuwd hoe tolkinzet in de praktijk werkt? Jeanne is 61 jaar en ernstig slechthorend. Jeanne vindt het handig om af en toe een schrijftolk in te zetten.  

Bekijk meer praktijkvoorbeelden van mensen die een tolk inzetten op werk, school of in een privésituatie.